W Dąbrowie Bolesławieckiej odbył się Festiwal Pierogowy - Boleslawiecinfo.pl

W Dąbrowie Bolesławieckiej odbył się Festiwal Pierogowy

Festiwal powrócił po dwóch latach przerwy spowodowanych pandemią koronawirusa.
fot. GOKiS Bolesławiec

Pierogi to jedno z popisowych dań polskiej kuchni. Kawałki ciasta wypełnionego konkretnym farszem. W zależności od regionu Polski pierogi mogą się bardzo różnić, czy to wykonaniem, czy farszem jakim są nadziewane.

W Dąbrowie Bolesławieckiej odbył się wczoraj Festiwal Pierogowy, który powrócił po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa.

Pierogi miały być wystawione przez cztery Koła Gospodyń Wiejskich oraz firmę “Domowe Pierogi“. Pojawiły się jednak pewne komplikacje, które spowodowały, że nieobecne były dwa Koła.

Wydarzenie okraszone było całą masą różnych pierogów. Można było zjeść zarówno tradycyjne, jak i owocowe, mięsny, warzywne, a także chinkali oraz pielmieni.

Odbył się także konkurs na najsmaczniejsze pierogi tradycyjne, a tutaj najwięcej punktów otrzymały KGW Bolesławice oraz KGW Żeliszów. Organizatorem wydarzenia był Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Bolesławcu z.s w Kruszynie, a także Komitet Organizacyjny wsi Dąbrowa Bolesławiecka.

Więcej z Boleslawiecinfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *